Det er et problem, hvis medarbejdere udelukkes fra uddannelse

Videreuddannelse og konstant læring er en nødvendigt for alle – uanset baggrund

Af Anne-Mette Ravn, Adm. Direktør i Hartmanns

Hartmanns fik lov at bidrage til Finans’ debat og artikel om videreuddannelse. Vores pointe er blandt andet, at med den hastighed kravene på arbejdspladserne forandrer sig, så er der for alle grupper – højt- såvel som kortuddannede og ufaglærte – behov for konstant læring og videreuddannelse. Det er slut med de tider, hvor man kunne tage en uddannelse én gang for alle – læring skal pågå konstant og hele tiden for at følge med udviklingen.

Når regeringen regeringen ser på hele voksen-, efter- og videreuddannelsessystemet, VEU, er fokus formentlig rettet mod ufaglærte og faglærte. Men ifølge flere fagforeninger og virksomheder, er det en fejl, hvis man vil sikre vækst og arbejdspladser.

Set fra Hartmanns’ adm. direktør Anne-Mette Ravns stol er der »mere end nogensinde før« behov for, at arbejdskraften har fokus på efter- og videreuddannelse på alle niveauer. Hun peger på tre ting, der kommer til at bestemme, hvorvidt man kan fastholde sin værdi som medarbejder:

  • Det ene handler om, at udviklingen sker i et langt højere og accelererende tempo end tidligere. Det gælder både med teknologier og måder, vi arbejder på.
  • Det andet er, at de 5 mio. danskere er i konkurrence med 6 mia. fra hele kloden
  • Det tredje er selve arbejdet.

Typerne af jobs forandrer sig også. Nogen falder bort, og andre jobs, vi ikke kender navnene på i dag kommer. Man skal være bevidst om, at den konkurrence er intensiveret, og der er af de tre årsager et større behov for, at man har fokus på mere uddannelse til alle.

Anne-Mette undrer sig derfor meget over resultatet af den ekspertgruppe, som regeringen forud for de kommende VEU-forhandlinger havde nedsat, og som kom frem til, at hver 2. ufaglærte ikke kan se et behov for mere uddannelse.

Det her handler om forståelse og motivation til ”hvorfor skal jeg gøre det?” og en tydeliggørelse i, hvad man har for muligheder. Der er brug for noget uddannelse, som ufaglærte kan gå ind og få læring af, for vi ser ofte i dag, at dem, der har været stjerner i 15 år, bliver overhalet af unge, der går til systemer og digitalisering på en anden måde. De tillærer sig hurtigere, nemmere og bedre de nye muligheder, og de forstår at udrettet meget, meget mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få gode råd og tips så du er klædt på til arbejdsmarkedet