Skal du have arbejdstelefonen med på ferien?

Af Ida Maria Jiman, Marketing Specialist

Ferie vs. Arbejde: Hvordan balancerer vi vores arbejdsliv i sommerferien? Opdag hemmeligheden bag at opretholde motivationen og finde den rette balance mellem at arbejde og slappe af i denne spændende artikel. Få indsigt i, hvordan fleksible arbejdstider kan påvirke vores produktivitet, og lær, hvordan du bedst planlægger din tid for at undgå at miste motivationen.

 

Jeg nyder min ferie…

For nylig sendte jeg en e-mail til en samarbejdspartner, og jeg fik følgende autosvar:

“Jeg nyder min ferie… Jeg burde egentlig sige, at jeg kun har begrænset adgang til e-mails og ikke vil kunne svare, før jeg vender tilbage, men det passer ikke. Jeg vil ikke svare, fordi jeg nyder min ferie :0). Hvis der er situationer, der er livs- eller dødsvigtige, kan du ringe til mig.”

Ud over at bringe et smil frem, afspejler denne besked også de forventninger, der kan være til arbejde under ferien. Vi forventes at være til rådighed hele tiden, og ja, mange af os tjekker nok også vores arbejdstelefoner i ferien. I en hverdag med COVID-19 er hjemmearbejde blevet den nye normal. I lang tid har flere og flere jongleret mellem hjemmet og arbejdet i et fleksibelt tidsrum. Traditionelle arbejdstider fra 8-16 er blevet erstattet af mere flydende arbejdstider, hvor fokus er på at løse opgaverne, uanset hvornår de bliver løst. Men hvordan håndterer vi sommerferien? Kan vi tillade os at holde helt fri? Skal både medarbejdere og ledere lade telefonen blive i skrivebordsskuffen og bare slappe af de næste tre uger?

Hvis du vælger at arbejde, så planlæg tid til det

I artiklen “Arbejd ikke i ferien. Seriøst” af Laura M. Giurge og Kaitlin Woolley beskriver de, hvordan fleksible arbejdstider kan være med til at øge motivationen. Evnen til at styre sin egen tid og planlægge dagen med arbejde, familie og andre forpligtelser bidrager til øget produktivitet. Resultaterne fra deres undersøgelse viser dog også, at arbejde i den tid, der normalt betragtes som fritid – såsom weekender og ferier – kan underminere motivationen for arbejdet. Heldigvis præsenterer artiklen også en løsning på dette problem. Hvis du sætter tid af til arbejde og er bevidst om, at du skal arbejde i dette tidsrum, uanset om det er ferie eller weekend, skulle det ikke påvirke motivationen på samme negative måde.

Arbejd sporadisk

Undlad at konstant tjekke din arbejdstelefon i ferien. Hvis der er noget, du absolut skal tage hånd om i forbindelse med arbejdet, så planlæg tid til det og betragt det som arbejde – både over for dig selv, din arbejdsplads og din familie. Ferie er til for, at vi alle kan vende tilbage til arbejdet afslappede og med fornyet energi. Selvom man brænder for sit arbejde, er det vigtigt at kunne skelne mentalt mellem arbejdstid og fritid. Så giv hjernen tid til at slappe af i ferien. Planlæg tidspunkter, hvor du tjekker e-mails og din arbejdstelefon, og husk at aktivere automatisk svar på din e-mail.

Rigtig god sommer!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få gode råd og tips så du er klædt på til arbejdsmarkedet