Jobsamtalen: Et ligeværdigt møde mellem kandidat og virksomhed
Af Ida Maria Jiman, Marketing Specialist
Skab en mere ligeværdig og positiv rekrutteringsoplevelse under jobsamtaler med en transparent tovejs-dialog, hvor kandidaterne også har mulighed for at evaluere virksomheden. Ved at skabe et ligeværdigt møde kan begge parter træffe bedre beslutninger om, hvorvidt de er et godt match for hinanden.
Jobsamtalen – et afgørende skridt i rekrutteringsprocessen
Jobsamtalen er et vigtigt trin i rekrutteringen. Begge parter får chancen for at lære hinanden at kende. Desværre oplever kandidater ofte ubalance. De føler sig udsatte og forventes at afsløre alt, mens virksomheden holder igen. For at forbedre oplevelsen bør virksomheder skabe en ligeværdig dialog. Åbenhed og gennemsigtighed bør være i fokus. Jobsamtalen er et afgørende skridt, hvor begge parter har en unik mulighed for at lære hinanden bedre at kende.
Ligeværdighed i jobsamtalen
I mange virksomheder fokuseres der på at afdække alle aspekter af kandidaten under jobsamtalen. Det er vigtigt at vælge den rette kandidat, men ikke på bekostning af kandidatens følelse af ligeværd. Kandidaterne bringer værdifulde kompetencer og erfaringer. De bør behandles som partnere i samtalen, med åbenhed om jobbet og arbejdsmiljøet.
Læs mere om vigtigheden af en god rekrutteringsproces her; Rekruttering
Jobsamtalen som en eksamen
Når kandidater kommer til en jobsamtale, kan de ofte føle det som at gå til eksamen. Det er en situation, hvor de skal bevise deres værd og besvare spørgsmål uden altid at have nok information om virksomheden og jobbet. Denne ubalance kan føre til, at kandidater ikke har den nødvendige forudsætning for at vurdere, om virksomheden er det rette match for dem. Det er vigtigt at huske, at jobsamtalen skal være en tovejsproces, hvor både kandidater og virksomheder kan stille spørgsmål og afdække, om der er et godt match.
Det er afgørende at forstå, at transparent kommunikation og en ligeværdig jobsamtale er grundlæggende for at tiltrække og fastholde de bedste talenter. Når virksomheder viser tillid til kandidaterne ved at dele mere information om stillingen, arbejdsmiljøet og virksomhedens værdier, opbygger de en positiv relation og brandimage, som kan tiltrække dygtige kandidater.
Tag spørgsmålene undervejs
Mange virksomheder er gode til at give muligheden for et par spørgsmål fra kandidaterne ved slutningen af jobsamtalen. Men dette kan undertiden være utilstrækkeligt, da kandidater kan have mange spørgsmål og overvejelser, som de ikke har haft mulighed for at stille under samtalen. Derfor er det afgørende, at virksomhederne også tilbyder andre måder, hvor kandidater kan få besvaret deres spørgsmål. Dette kan være gennem informationsmøder, rundvisninger i virksomheden eller muligheden for at tale med nuværende medarbejdere.
Jobsamtalen er en evaluering af både virksomhed og kandidat
I sidste ende er det afgørende at huske, at jobsamtalen ikke kun er en mulighed for virksomheden til at evaluere kandidaten, men også for kandidaten til at evaluere virksomheden. Ved at skabe et ligeværdigt møde og fremme åben kommunikation kan både kandidater og virksomheder træffe bedre beslutninger om, hvorvidt de er det rette match for hinanden. Dette vil føre til mere vellykkede ansættelser og en mere positiv rekrutteringsoplevelse for alle parter.
Vil du vide mere om, hvordan du tiltrækker og rekrutterer de bedste talenter? Læs om vores foredrag om; “Tiltræk og rekrutter de bedste talenter” her
Vil du vide mere?
Så kontakt:
- Navn: Per Maymann
- Telefon: +45 4121 1346
- E-mail: per.maymann@actief-hartmanns.dk