Ferieblues eller frisk, veludhvilet og stærkt tilbage efter ferien?
Af Ida Maria Jiman, Marketing Specialist
Overgangen fra ferie til arbejde kan være udfordrende og føre til “ferieblues” – tristhed, træthed og manglende motivation. Vores CEO, Anne-Mette Ravn, deler effektive strategier for at håndtere denne overgang og sikre, at du kommer stærkt tilbage på kontoret.
Ferieblues eller frisk, veludhvilet og stærkt tilbage efter ferien?
Så er du stærkt tilbage – frisk, veludhvilet og fuldt genopladet efter ferien. Eller er du? For mange mennesker kan overgangen fra ferie til arbejdsdag være mere udfordrende end forventet. Selvom ferien ofte efterlader os med en følelse af afslapning og genopladning, kan den første uge tilbage på kontoret nogle gange føles som et slag i maven. Denne følelse, ofte kaldet “ferieblues”, er en velkendt oplevelse for mange.
Ferieblues
Ferieblues beskriver den følelse af tristhed, træthed og manglende motivation, der kan opstå, når man vender tilbage til arbejdet efter en ferie. Selvom du lige har haft tid væk fra kontoret til at hvile og lade op, kan det stadig være svært at komme tilbage til hverdagen. Følelsen kan være en kombination af at savne feriens frihed og den mentale omstilling, der kræves for at gå fra afslapning til produktivitet. Denne følelse, ofte kaldet “ferieblues”, er en velkendt oplevelse for mange.
Under ferien har vi ofte en meget anderledes daglig rutine. Vi sover længere, spiser anderledes og bruger tid på aktiviteter, vi nyder. At vende tilbage til en stram arbejdsplan kan føles som et chok for systemet. Selvom ferien kan reducere stress, forsvinder de arbejdsrelaterede opgaver ikke. At vende tilbage til en fuld indbakke og uafsluttede projekter kan være overvældende. Der er en forventning om, at du er frisk og fuldt genopladet efter ferien. Denne forventning kan skabe pres og følelser af utilstrækkelighed, hvis du ikke føler dig så energisk som forventet.
Selvom ferieblues er almindeligt, er der flere strategier, der kan hjælpe dig med at lette overgangen tilbage til arbejdet:
Strategier til at håndtere ferieblues
Vores CEO, Anne-Mette Ravn, giver her nogle strategier, der kan hjælpe dig med at lette overgangen tilbage til arbejdet:
1. Planlægning og forberedelse: Læg et møde i kalenderen med dig selv i den uge, du er tilbage fra ferie. Det giver ro og rum til at få styr på din indbakke og planlægge resten af ugen.
2. Kommunikér med kollegaerne: Send et tydeligt signal til dine kollegaer om, at du lige er vendt retur fra ferie. Dette kan forhindre, at du bliver “overrumplet”. Det kan være en god idé at bruge et kendt symbol eller en besked, så kollegaerne ved, at du mentalt stadig står ved bagagebåndet.
3. Tag det roligt i starten: Sørg for ikke at tømme batterierne allerede de første dage. Gå tidligt hjem og undgå komplekse opgaver de første dage. Begynd med de nemme opgaver, så du hurtigt kan sætte flueben ved nogle opgaver.
4. Start midt på ugen: Det kan være en god idé at starte igen midt på ugen, fx en onsdag eller torsdag. Så er den første uge tilbage dejlig kort.
5. Planlæg den næste ferie eller forlængede weekend: Det er en god idé at få den næste ferie eller forlængede weekend i kalenderen. Det giver en fornemmelse af rytme og overskud til at komme godt op i gear, da der venter et nyt åndehul forude.
Udover, at du selv følger rådene, er det også god stil at udvise samme hensyn over for dine kollegaer og i øvrigt også tale om det, så det bliver en del af kulturen på arbejdspladsen, siger Anne-Mette Ravn.
Selvom ferieblues kan gøre overgangen tilbage til arbejdet udfordrende, er der flere strategier, der kan hjælpe dig med at finde balance igen. Ved at planlægge, kommunikere godt og starte blidt kan du lettere tilpasse dig arbejdslivet efter ferien.
Trivsel er vigtigt
Trivsel er vigtigt, ikke kun under ferie, men også når du er tilbage på arbejdet. Det er essentielt for at opretholde en sund arbejdsbalance og forebygge stress. Actief Hartmanns tilbyder trivsel- og well-beingprogrammer, der fokuserer på at skabe et bæredygtigt arbejdsmiljø. Disse programmer er designet til at forebygge stress og belastningsreaktioner, samt (gen)opbygge menneskeligt og socialt overskud gennem både mentale, fysiske og sociale indsatser.
Programmerne indeholder før- og eftermålinger for at vurdere effekten af indsatsen. De strækker sig over længere perioder og er tilpasset forskellige niveauer i organisationen – fra det organisatoriske til det individuelle. For mere information om, hvordan du kan støtte din trivsel og arbejdsbalance, besøg Actief Hartmanns’ side om stress og well-being her; Stress og Wellbeing
Vil du vide mere?
Så kontakt:
- Navn: Anders Kinnerup
- Telefon: +45 4121 1317
- E-mail: anders.kinnerup@actief-hartmanns.dk